Строки посіву культури безпосередньо здійснюють вплив на врожайність. Як правило, їх визначають на основі ґрунтово-кліматичних особливостей зони вирощування, сівозміни на полі та технічних ресурсів господарства.
Оптимальним періодом для посіву озимої культури вважають кінець вересня і початок жовтня (25.09-05.10). Якщо проводити польові операції у цей час, рослина встигає розкущитися, утворити корінь і пагони, а також сформувати стійкість до температури та шкідливих організмів.
Рекомендовані строки посівів озимої пшениці для різних областей України:
– Київська, Чернігівська, Черкаська – 09-15.09;
– Тернопільська, Вінницька, Волинська, Хмельницька – 09-20.09;
– Запорізька, Дніпропетровська – 09-25.09;
– Львівська, Одеська, Херсонська, Миколаївська, Сумська, Харківська, Полтавська – 09-25.09;
– Кіровоградська – 09-20.09;
– Рівненська –09-25.09.
Дані рекомендації розроблено, враховуючи вірогідний осінній період початку спокою вегетації озимої пшениці. Однак рекомендовані дати можна використовувати тільки як основу для визначення строків, оскільки, по-перше, кліматичні зміни спонукають аграрія змінювати термін сівби на 5-10 днів раніше, а то і навіть більше. По-друге, як показує практика, приймати остаточне рішення варто відповідно до температури повітря та вологості ґрунту.
На півдні України, де посухи є частим та звичним явищем, сіяти варто раніше за визначений строк, щоб забезпечити рослину вологою за зимово-весняний період. При цьому науковці вважають, що середня добова температура повітря у період висіву повинна становити від 14 до 17°С.
Ранній посів – це завжди ризик зараження шкідливими мікроорганізмами та організмами, бо проростає насіння, коли збудники хвороб і шкідники ще активні. До того ж, переростання може стати причиною низької стійкості пшениці під час низьких температурних показників.
З іншого боку, якщо посів здійснено пізно, рослина може не повністю сформувати кореневу систему. Між цими двома варіантами, якщо не вдається посіяти в оптимальні строки, виробники все ж обирають ранню сівбу. Крім того, вирощування сучасних сортів озимої пшениці та додатковий пестицидний захист допомагають частково знизити ризики.
Джерело – www.agronom.com.ua